14.5.2024
No items found.

Skryté náklady na vlastní správu vozového parku: Jak může operativní leasing snížit finanční a administrativní zátěž

Interní správa vozového parku s sebou nese řadu skrytých nákladů, které jsou firmami často podceňovány. Tyto výdaje se mohou rychle kumulovat, což významně ovlivňuje finanční zdraví společnosti. Operativní leasing se ukazuje jako atraktivní řešení, které přináší výrazné snížení nákladů a zvýšení provozní efektivity. Uvádíme zde některé skryté náklady spojené s vlastní správou vozového parku v porovnání s tím, jak může operativní leasing efektivně zmírnit tuto finanční a administrativní zátěž. Přestože operativní leasing není všelékem, pomůže zefektivnit provoz vozového parku a také optimalizovat alokaci zdrojů, což firmám umožní zaměřit se více na hlavní činnosti a méně na složitosti správy vozového parku. Podívejme se na to podrobněji:

Náklady na servis a údržbu

Interní výzvy

Interní řízení údržby vozového parku zahrnuje koordinaci s různými servisy a opravnami, z nichž každý nabízí různé sazby a úrovně kvality služeb. To může vést k nejednotnosti služeb a vyšším nákladům, zvláště když je vozový park velký a rozprostřený ve více regionech. Administrativní zátěž spojená s kontrolou servisních prací, jejich cen a správou faktur tento problém dále komplikuje, což může vést k přehlíženým nesrovnalostem, které zvyšují náklady.

Přístup operativního leasingu

Operativní leasing tyto výzvy zjednodušuje využitím předem sjednaných smluv s poskytovateli služeb. Tyto smlouvy zajišťují standardizované servisní náklady a kvalitu bez ohledu na umístění vozidla. Společnosti operativního leasingu navíc zaměstnávají expertní týmy, které monitorují servisní standardy a dodržování předpisů, a zajišťují tak řádnou údržbu každého vozidla. Na základě našich analýz tato komplexní správa pomáhá podnikům dosáhnout v průměru 25% úsporu nákladů na údržbu ve srovnání s vlastní správou.

Správa pneumatik

Interní výzvy

Volba správné značky pneumatik a kvalitní sítě pneuservisu může být složitým rozhodnutím, které ovlivňuje bezpečnost i rozpočet. Bez náležitých odborných znalostí mohou správci vozových parků vyměnit pneumatiky buď příliš brzy, nebo příliš pozdě, což buď způsobuje zbytečné náklady, nebo ohrožuje bezpečnost. Rozhodování mezi prémiovými a středními značkami přidává další vrstvu složitosti, která ovlivňuje dlouhodobé náklady a výkon vozidla.

Přístup operativního leasingu

S operativním leasingem je správa pneumatik optimalizována pomocí sofistikovaných systémů sledování a analýzy, které monitorují opotřebení a výkon pneumatik. Leasingové společnosti mohou na základě dat rozhodovat o nejvhodnějším čase pro výměnu pneumatik a o nejvhodnějších značkách k použití, přičemž vyvažují nákladovou efektivitu a výkon. Tento strategický přístup nejen šetří peníze, ale také zajišťuje optimální bezpečnost pro řidiče.

Opravy drobných škod

Interní výzvy

Rozhodnutí o opravě nebo výměně dílů, jako jsou čelní skla nebo nárazníky, často vedou ke zbytečným výměnám nebo odloženým opravám, což obojí může zvýšit náklady. Kromě toho mohou interní manažeři postrádat specifické znalosti, aby mohli rozhodnout o nákladově nejefektivnějším přístupu, což může vést k rozhodnutím, která mohou z dlouhodobého hlediska ohrozit integritu vozidla.

Přístup operativního leasingu

Poskytovatelé operativního leasingu mají specializované znalosti a zavedené postupy pro řešení drobných škod. Vyhodnocují každou situaci, aby určili nákladově nejefektivnější řešení, jakoj e provedení jednoduché opravy namísto úplné výměny. To nejen šetří náklady, ale také udržuje stav vozidla, což je klíčové pro bezpečnost a hodnotu vozu při dalším prodeji.

Pojištění

Interní výzvy

Výběr nevhodného typu pojištění může vést k vyšším nákladům v případě nehody nebo škody. Interní správci vozových parků nemusí mít odborné znalosti k výběru nejvýhodnějších pojistných smluv, což může mít za následek zvýšené pojistné a výdaje.

Přístup operativního leasingu

Leasingové společnosti mají odborné znalosti pojistných produktů a výbírají nejvhodnější pojistění, které nabízejí nákladově efektivní pojistné a odpovídající krytí. Mohou přizpůsobit možnosti pojištění specifickým potřebám každého vozidla a řidiče a zajistit, aby byly všechny aspekty provozu vozového parku chráněny před nepředvídanými náklady.

Podpora defenzivní jízdy

Interní výzvy

Agresivní jízdní návyky nejen zvyšují spotřebu paliva, ale také urychlují opotřebení vozidla, což vede k častějším opravám a výměnám dílů, jako jsou brzdové destičky a pneumatiky. Navíc zvýšené riziko nehod zvyšuje pojistné a může mít za následek značné finanční ztráty.

Přístup operativního leasingu

Operativní leasingové společnosti často zprostředkovávají programy školení řidičů, které podporují bezpečné a defenzivní techniky řízení. Tyto programy pomáhají snižovat četnost nehod, snižují pojistná plnění a prodlužují životnost součástí vozidla. Investicemi do vzdělávání řidičů pomáhají leasingové společnosti vozovým parkům výrazně snížit provozní náklady.

Maximalizace záruky na vůz

Interní výzvy

Plné využití záruky na vůz vyžaduje přísné dodržování plánů údržby výrobce, což může být pro velký vozový park obtížné. Zameškaná údržba může vést ke ztrátě záruky, což má za následek značné náklady na opravy.

Přístup operativního leasingu

Leasingové společnosti zajišťují, aby všechna vozidla dodržovala nezbytné plány údržby, aby byla zachována záruka. Spravují tyto plány profesionálně, aby se vyhnuli jakémukoli přehlédnutí, které by mohlo zneplatnit záruku, a zajistí tak, že jakákoliv oprava, která spadá do záruky, bude plně pokryta bez dalších nákladů.

Prodej ojetých vozidel

Interní výzvy

Proces prodeje ojetých vozových parků vyžaduje značný čas a úsilí, což může odvádět pozornost od zaměření na hlavní obchodníf unkce. Navíc bez řádné znalosti trhu mohou být vozidla prodávána za nižší cenu, než je jejich tržní hodnota, což má za následek finanční ztráty.

Přístup operativního leasingu

Poskytovatelé operativního leasingu řeší celý životní cyklus vozidla včetně prodeje na konci doby leasingu. Využívají své odborné znalosti na trhu ke zjištění nejlepších prodejních cen, maximalizují návratnost investic a eliminují administrativní zátěž z podnikání.

Administrativní zátěž

Interní výzvy

Administrativní povinnosti spojené se správou vozového parku jako je sledování údržby, vyřizování pojištění, placení pokut a správa dálničních známek, mohou být zahlcující a odvádět pozornost od primárních obchodních aktivit. To často vyžaduje specializovaný personál a zdroje, což zvyšuje provozní náklady.

Přístup operativního leasingu

Outsourcing správy vozového parku na operativní leasingové společnosti znamená, že veškeré administrativní úkony řeší specialisté, kteří mají zkušenosti s efektivní správou vozového parku a profesionální nástroje. To uvolňuje interní zdroje a umožňuje firmám soustředit se více na strategické iniciativy než na rutinní administrativní úkoly.

Popsáním těchto oblastí jasně vidíme, jak operativní leasing nejen šetří náklady, ale také zlepšuje provozní efektivitu, což z něj činí atraktivní možnost pro společnosti, které chtějí zefektivnit správu vozového parku.

Závěr

Operativní leasing nejen optimalizuje finanční aspekty správy vozového parku, ale také zvyšuje provozní efektivitu. Díky outsourcingu správy vozového parku se společnosti mohou více soustředit na své hlavní aktivity s vědomím, že provoz jejich vozového parku je v rukou odborníků, což v konečném důsledku vede k lepšímu finančnímu zdraví a spolehlivosti služeb.

Spojte se s námi

Zanechte nám na sebe kontakt a my se s vám ozveme
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.