WRITTEN BY
Tomáš Bursík
10.6.2024
No items found.

Výhody operativního leasingu z pohledu Human Resource manažerů

V dnešní dynamické době, kdy se každá firma snaží optimalizovat své náklady a zjednodušit interní procesy, se operativní leasing stává stále populárnější volbou nejen pro finanční oddělení, ale i pro oddělení lidských zdrojů (HR). Pojďme se podívat na konkrétní výhody operativního leasingu z pohledu HR manažerů.

 

Jednodušší správa vozového parku

Jedním z hlavních benefitů operativního leasingu je jeho jednoduchost. Správa vlastních vozidel může být časově náročná a plná administrativních úkonů. Operativní leasing tento problém eliminuje. Automobily na operativní leasing jsou spravovány leasingovou společností, která zajišťuje veškeré servisní úkony, pojištění, a dokonce i náhradní vozidla v případě poruchy. Pro HR manažery to znamená méně starostí a více času na klíčové aktivity, jako je rozvoj zaměstnanců a budování firemní kultury.

 

Zajímají vás detaily? Přečtěte si, jak může operativní leasing snížit administrativní zátěž ve firmě.

Moderní a především bezpečná vozidla

Automobily na operativní leasing jsou obvykle obměňovány každé tři až čtyři roky. To znamená, že zaměstnanci mají vždy k dispozici moderní, technicky vyspělá a bezpečná vozidla. Tento aspekt je obzvlášť důležitý pro HR manažery, kteří dbají na bezpečnost a pohodlí svých zaměstnanců. Moderní vozidla disponují pokročilými bezpečnostními systémy, což snižuje riziko nehod a tím zranění a úrazů zaměstnanců.

 

Stabilní cash flow a plánování nákladů

Jedním z klíčových aspektů finančního řízení je schopnost přesně plánovat náklady. Operativní leasing nabízí fixní měsíční splátky, což výrazně usnadňuje rozpočtování a plánování firemních financí. Pro HR manažery to znamená, že mohou lépe plánovat své rozpočty na benefity pro zaměstnance a další HR aktivity, aniž by se museli obávat neočekávaných výdajů na opravy nebo údržbu vozidel.

 

Komfort a spokojenost zaměstnanců

Firemní vozidla pořízená na operativní leasing přinášejí zaměstnancům komfort a klid. V případě jakéhokoli problému s vozidlem stačí kontaktovat call centrum leasingové společnosti, které se postará o veškeré detaily – od poruch a oprav až po řešení pojistných událostí. Tímto způsobem je zajištěno, že zaměstnanci mohou zůstat soustředění na své pracovní úkoly, aniž by museli řešit administrativní záležitosti spojené s vozidlem. Ze strany leasingové společnosti je obvykle zajišťován tzv. pick-up servis, kdy je vozidlo vyzvednuto a opět přistaveno po provedení servisního zákroku. Zaměstnanec tak netráví čas cestování do servisů a čekáním na provedení oprav či výměnu pneumatik, může se na 100 % věnovat své práci.

Kromě běžné údržby a servisu vozidel zajišťuje leasingová společnost i asistenci při haváriích a nehodách. Zaměstnanci tak mají jistotu, že v případě jakýchkoli nepředvídatelných událostí mají okamžitou podporu a nemusí se starat o logistiku a administrativu spojenou s opravou vozidla. Naopak, je jim v krátké době přistaven náhradní vůz a pokud jsou všichni pasažéři nezranění, mohou okamžitě pokračovat ve své pracovní nebo soukromé cestě.

 

Flexibilita

Operativní leasing nabízí vysokou míru flexibility. Firmy mohou snadno upravit velikost a složení svého vozového parku podle aktuálních potřeb. To je výhodné zejména v období růstu nebo při změně obchodní strategie. HR manažeři tak mohou snadno reagovat na změny v počtu zaměstnanců nebo na jejich specifické potřeby, například při zavádění nových pracovních pozic, které vyžadují služební vozidla.

 

Ekologická odpovědnost

Mnoho moderních firem klade důraz na ekologickou odpovědnost. Operativní leasing umožňuje snadný přístup k nejnovějším modelům vozidel s nižšími emisemi, včetně elektromobilů a hybridů. Pro HR manažery, kteří chtějí podporovat udržitelný rozvoj a ekologické iniciativy ve firmě, je to významný přínos. Zlepšení ekologického profilu firmy může navíc pozitivně ovlivnit image firmy a přilákat talentované zaměstnance, kteří si cení odpovědného přístupu k životnímu prostředí.

 

Daňové výhody

Operativní leasing může přinést i daňové výhody. Náklady na leasingové splátky jsou často plně odečitatelné z daní, což může přinést úspory pro firmu. HR manažeři mohou tento aspekt využít při optimalizaci rozpočtu na benefity pro zaměstnance. Zde je konkrétní příklad:

 

Zaměstnanec přichází s požadavkem na zvýšení mzdy o 10 000 Kč.  Důvodem může být například jeho potřeba nového nebo většího rodinného vozu. Pro firmu znamená takové navýšení mzdy náklad ve výši 13 400 Kč, zatímco zaměstnanec obdrží čistého pouze 7 300 Kč.

Pokud společnost nabídne místo navýšení platu zaměstnanci benefit ve výši 10 000 Kč v podobě firemního vozu i k soukromým účelům, mohou na tom obě strany získat!

Ve finále by si zaměstnanec mohl za svůj čistý příjem soukromě pronajmout vůz za 7 300 Kč měsíčně, což jistě nebude nový nebo prostorný rodinný vůz. Nebo bude moct užívat nové a bezpečné firemní vozidlo i se všemi službami ve výši měsíčního pronájmu 12 100 Kč (včetně DPH).  

 

Tabulka srovnání nákladů a přínosů:

Jak je vidět, operativní leasing představuje efektivní způsob, jak firmě i zaměstnancům poskytnout vyšší hodnotu při nižších nákladech.

 

Motivace a benefity pro zaměstnance

Operativní leasing může být také vnímán jako součást širšího balíčku zaměstnaneckých benefitů. Poskytnutí moderního a spolehlivého vozidla může být silným motivačním faktorem a pomáhá přilákat a udržet talentované zaměstnance. To může také přispět ke zvýšení pracovní spokojenosti a loajality zaměstnanců.

 

Vylepšení firemní kultury

Poskytnutí kvalitních a moderních vozidel může také pozitivně ovlivnit firemní kulturu. Zaměstnanci se cítí více ceněni a motivováni, což přispívá k lepšímu pracovnímu prostředí. Moderní vozidla mohou také usnadnit pracovní cesty a zvyšovat produktivitu zaměstnanců, kteří tráví méně času řešením problémů s vozidly.

Pro HR manažery je operativní leasing ideální volbou, která přináší mnoho výhod. Jednodušší správa vozového parku, moderní a bezpečná vozidla, stabilní cash flow a zvýšený komfort zaměstnanců jsou klíčové faktory, které přispívají k celkové efektivitě a spokojenosti. Implementace operativního leasingu tedy může být strategickým krokem, který přispěje k dosažení dlouhodobých cílů firmy a zlepšení pracovního prostředí.

 

Pokud zvažujete přechod na operativní leasing pro vaši firmu, kontaktujte nás a my vám rádi poskytneme více informací a pomůžeme s výběrem nejvhodnějšího řešení.

Spojte se s námi

Zanechte nám na sebe kontakt a my se s vám ozveme
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.