17.1.2024
No items found.

Změny v silničním provozu 2024

Konec zelených karet, nové dopravní značky, řidičák můžete nechat doma. Změny v silničním provozu přehledně zde!

Začal rok 2024 a s ním vstoupila v platnost novela zákona o silničním provozu. Co přináší?

Silniční zákon jde cestou zjednodušení. Při jízdách už není nutné s sebou vozit řidičský a technický průkaz, pokud jde o jízdy po Česku. Do zahraničí si nadále doklady s sebou berte. Také papírové zelené karty definitivně končí. Jednodušší je rovněž bodový systém. Přichází ale také zdražení dálničních známek a zvýšení pokut. Ministerstvo dopravy dále představuje nové značky. Jiné změny postihnou jen určité skupiny řidičů. Věnujme nyní pozornost těm nejzásadnějším novým pravidlům.

Přehlednější bodový systém

Od ledna 2024 můžete přijít při přestupku o dva, čtyři nebo šest bodů. Žádná další varianta neexistuje. Přečiny jsou rozděleny do tří skupin. Dva body vám budou odečteny za drobný přestupek, jakým je překročení rychlosti o 10 km/h nebo parkování na místě pro invalidy. Minus 4 body znamená jízda bez pásů, opuštění nehody nebo držení telefonu za jízdy. Ztrátou šesti bodů je potrestán řidič, který porušil zákaz předjíždění, vysoko překročil povolenou rychlost či jel pod vlivem alkoholu.

Zapomenutí řidičáku už není problém

Od 1. 1. 2024 řidiči nemusejí při cestách po ČR mít u sebe řidičský průkaz a technický průkaz, oboje však musí mít platné. Při cestách do zahraničí je třeba mít doklady s sebou.

Konec papírových zelených karet

Řidiči si již zvykli, žezelená karta není zelená, ale má černobílé provedení. Od roku 2024 už je ale minulostí i v této podobě. Mění se zákon o povinném ručení a došlo kdigitalizaci. Od roku 2024 bude karta k dostání jen v digitální podobě. Řidičji nemusí mít uloženou v přihrádce a nemusí ji mít ani uloženou v mobilu. Policejní příslušník, který chce zkoumat vaše povinné ručení, tak udělá to bez vaší asistence a klidně i na dálku. Bude mít totiž přístup do online databáze České kanceláře pojistitelů.

Dražší jízda po dálnicích, dražší pokuty

Za závažnější přestupky nyní řidiči sáhnou hlouběji do peněženky. 25 000 Kč činí pokuta za nezastavení na STOPCE, jízdu pod vlivem alkoholu nebo jízdu na červenou. 75 000 Kč zaplatí ten, kdo odmítne test na alkohol či drogy nebo jezdí bez řidičského oprávnění. Podražily také známky. 1 denní standardní vyjdena 200 Kč, 10 denní na 270 Kč, 30 denní na 430 Kč a za roční zaplatíte 2 300 Kč.

Nové dopravní značky

Konečněj e zde srozumitelná dopravní značka pro bezpečný odstup. Řidiče nabádá k tomu, aby si udrželi vzdálenost dvou šipek od sousedního auta. Další značky budou spíše raritní – je zde značka pro parkoviště Park & Drive, označení míst pro nabíjení e-auta a e-koloběžky a značka pro tzv. sdílené zóny.

Za volant nově už od 17 let

Za určitých předpokladů může vůz řídit nově i sedmnáctiletý. Musí ale řídit v doprovodu mentora a s písemným souhlasem zákonného zástupce. Na mentora jsou přitom přísné požadavky – musí být zapsán v registru řidičů ŘP skupiny B alespoň 10 let a nesmí mít žádný bod v záznamu.

Spojte se s námi

Zanechte nám na sebe kontakt a my se s vám ozveme
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.