19.3.2024
No items found.

Zajímají vás změny ve vydávání dokladů k vozidlu?

Od 1. ledna 2024 vstoupila v platnost nová pravidla týkající se technických průkazů. Největší změnou je to, že již nebudou nově vydávány velké technické průkazy.

Tyto průkazy a osvědčení o registraci vozidla (ORV) nahradí jediný doklad, kde jsou ty nejdůležitější technické parametry motorového vozidla. Místo dvou dokladů tak bude tištěn jen jeden. Klíčové je, že stávající doklady zůstávají nadále v platnosti. Doklady budou odebrány pouze v případě změny, např. prodeje vozidla.

Všechny údaje o vozu z registru silničních vozidel si můžete kdykoli ověřit na webových stránkách www.dataovozidlech.cz a v mobilní aplikaci eTechničák.

Odkaz na vyhledání vozidla není (zatím) uveden na hlavní stránce webu, je třeba kliknout na volbu „Data ke stažení“ a na zobrazené stránce najít část „Vyhledání vozidla“. 

Pro on-line kontrolu či výpis dat není nutné zadávat elektronickou identitu, doklad je možné dohledat podle VIN nebo čísla ORV anebo čísla TP.

Nadále je ale také možné požádat o výpis dat z registru silničních vozidel na úřadě.

V případě končící platnosti STK doporučujeme k prohlídce vozidel registrovaných do roku 2023 stále dokládat papírovou podobu velkého technického průkazu, který vám bude i nadále doručován v předstihu cca 1 měsíce před datem konce platnosti STK.

Mobilní aplikace eTechničák je v současnosti dostupná pro platformu iOS a Android. Po spuštění aplikace lze vyhledat informace o libovolném vozidle dle tří hodnot (ORV, VIN, TP). Aplikace také umí načíst číslo ORV ve formě QR kódu uvedeného na novém osvědčení. Po zadání některého z údajů se zobrazí informace z registru vozidel. Aplikace si pamatuje poslední vyhledávané vozidlo, k výsledkům se tak lze vrátit.

Nově vydávané osvědčení o registraci vozidla má podobný vzhled jako dosavadní „malý techničák“. Kromě provozovatele auta přibylo i jméno a adresa vlastníka, údaje o kombinované spotřebě paliva, emisním limitu a QR kód pro snazší identifikaci. Naopak už zde není údaj o barvě auta.

Spojte se s námi

Zanechte nám na sebe kontakt a my se s vám ozveme
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.