21.9.2023
No items found.

Operativní leasing: pro zahraniční společnosti standardní věc, české firmy jeho výhody teprve poznávají

V některých firmách stále přetrvává domněnka, že vlastnictví vozů patří ke znakům úspěšné prosperující firmy. Vždy to nemusí být pravda. V sousedním Německu firmy v drtivé většině případů od vlastnictví vozů upustily. Mobilitu řeší operativním leasingem. Jak velký je to rozdíl? Zásadní. Vyplývá z toho například i fakt, že česká firemní auta patří v průměru k těm nejstarším v Evropě.

Interval obměny firemních vozů se v poslední době drasticky nezměnil. To vyplývá z porovnání výsledků průzkumu Firemní mobility, který společnost Business Lease provedl v letech 2021 a 2023. Ve firmách se zahraniční účastí k obměně dochází jednou za 3 nebo za 4 roky, v Česku tak činí pouze 36 % firem (před 2 roky to byly 33 %). 17 % firem uvádí, že do nových vozů investuje jednou za 5 let, 21 % přiznává, že tak činí i po delší době, než je 5 let. To je dokonce o procento více než v roce 2021.

Obměny firemních vozidel dle stáří (%)

V roce 2021 27 % firem uvedlo, že vozidla mění podle aktuálního stavu vozidla. A stejným postupem se dnes řídí prakticky stejná množina firem - 26 %. Nejčastěji do hry vstupuje kilometrový proběh vozidla, který se běžně pohybuje mezi 100 a 200 tisíci kilometrů.

Je pochopitelné, že pořízení firemních vozů je náročnou investicí. Pokud by ale více českých společností přijalo myšlenku, že není nutné nové vozy pořídit v plné výši zvlastních zdrojů, mohlo by to přispět k omlazení vozových parků. Momentálně platí, že až 63 % domácích firem působících v ČR volí variantu pořízení vozů úhradou v plné výši, naopak zahraniční firmy působící v ČR ze 78 % preferují operativní leasing.

Porovnání forem pořizování firemních vozidel českými a zahraničními společnostmi v ČR

Dá se nicméně čekat, že tuzemské firmy budou v následujících letech své zahraniční konkurenty následovat. S operativním leasingem totiž získávají firmy konkurenční výhodu – častější obměnou vozů získávají novější modely, které firmu lépe reprezentují. Ještě důležitější ale je bezpečnost. Novější vozy díky využití moderních technologií jsou významně bezpečnější.

Argumentů pro operativní leasing je ale více. Firmy jej vyhledávají i pro zajímavé služby, jako jsou servisní a asistenční služby či bezproblémová správa flotily včetně pojištění či administrativních záležitostí. A konečně, operativní leasing přináší významnou úsporu nákladů v porovnání s nákupem firemních vozů v plné výši z vlastních zdrojů.

 

Spojte se s námi

Zanechte nám na sebe kontakt a my se s vám ozveme
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.