15.11.2023
No items found.

Nový zákon o povinném ručení

Po 20 letech různých novelizací byl nedávno přijat nový zákon o pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla s předpokládaným datem účinnostiod 23. 12. 2023. Přináší několik změn, které se ale Vás, našich klientů nijak zásadně nedotknou. Povinnost sjednat pojištění odpovědnosti se nově přenáší z vlastníka vozidla na jeho skutečného provozovatele, taže povinnost pojištění se bude týkat vždy provozovatele, a nikoliv řidiče.

Povinnost sjednat pojištění odpovědnosti tedy u vozů „na operativní leasing“ nadále zůstává na Business Lease, jelikož jsme zároveň vlastníkem i provozovatelem vozidel. Změna legislativy se tak do naší spolupráce s Vámi nijak nepromítne.

Minimální limit plnění z povinného ručení se zvyšuje ze současných 35 mil. Kč na 50 mil. Kč. Business Lease dlouhodobě sjednává pojištění odpovědnosti s minimálním limitem 50 mil. Kč. Tuto informaci tedy berte v potaz, pokud je Vaše společnost majitelem vozidel (a využíváte naši službu „Správa firemních vozidel“).

Zákon také ruší zelené (bílé) karty pro prokazování pojištění odpovědnosti na území České republiky. Budou však stále zapotřebí pro cesty do zahraničí a proto je budeme mít pro naše klienty nadále k dispozici.

Návrh zákona provádí změny požadované novou motorovou směrnicí a mimo jiné rovněž cílí na snadnější a rychlejší předávání informací. V oblasti digitalizace je patrněne jvýznamnější změnou zavedení on-line kontrol pojištění, které lze uskutečnit bez nutnosti zastavit vozidlo. Online sdílení dat v rámci Evropské unie se ale teprve plánuje.

Zajímavostí je pak například zařazení elektrických koloběžek či Segway-ů mezi motorová vozidla, spadající pod povinnost uzavření pojištění odpovědnosti z provozu. Výjimku ale budou mít elektrokola, protože jejich primárním zdrojem pohybu je šlapání a ne pouze přípojný motor. Také se zahradním traktorem můžete na svém pozemku jezdit bez pojištění, pro vjezd na silnici už ho ale musíte mít uzavřené.

Spojte se s námi

Zanechte nám na sebe kontakt a my se s vám ozveme
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.