6.11.2023
No items found.

44 % firem plánuje využití elektromobilů!

Firemní elektromobilita bylo jedno ze stěžejních témat podzimní části průzkumu, který jsme provedli ve spolupráci s časopisem Business Car.  Máme k dispozici data z výzkumu v roce 2021 a je zajímavé porovnat, jak elektromobily vnímají respondenti nyní, když se z elektromobility stalo takřka celospolečenské téma.

Na otázku „V jaké míře hodláte zařazovat elektromobily do vozového parku osobních vozidel?“ odpovědělo 44 % respondentů, že o pořízení tohoto typu vozů uvažuje. Ze zmíněných 44 % většina uvádí, že elektromobily chce využívat jen pro specifické účely (33 %), 5 % plánuje nahradit elektromobily významnější část vozového parku, 6 % dokonce usiluje o maximální elektrifikaci.

V roce 2021 se v průzkumu vyjádřilo kladně jen 32 % respondentů, kteří o elektromobilech v nějaké podobě uvažovali. Jde tedy o celkový nárůst o 12 %.

Co se týká pořizování plug-in hybridních vozidel do firemních flotil, zde se kladně vyjádřilo celkem 40 % zástupců společností, což je o 7 % více než před 2 lety.

Nadále platí, že velká část majitelů, jednatelů, CEO či fleet managerů zásadně elektromobily odmítá. 42 % všech respondentů se hodlá elektromobilům vyhýbat tak dlouho, jak to jen bude možné. Toto číslo je ale nižší než v roce 2021, kdy táž odpověď zazněla od 49 % respondentů.

A co firmy pro přechod na elektromobilitu motivuje? Faktorů bylo na výběr několik a zástupci firem mohli v průzkumu označit více odpovědí. Zvítězil pocit odpovědnosti k životnímu prostředí, který uvedlo 47 % respondentů. Populární je i pragmatická motivace využití daňových podmínek. Tuto odpověď napočítali autoři průzkumu na 42 % formulářů. 31 procentům společností jde o image značky a o společenskou odpovědnost, 5 % vidí elektromobilitu jako způsob, jak přilákat a udržet zaměstnance.

Druhá vlna průzkumu firemní mobility, z níž pochází všechna uvedená data, proběhla mezi 4. 9. a 11. 10. 2023. Průzkumu se celkem zúčastnilo 172 respondentů, kteří provozují firemní vozidla a flotily.

Spojte se s námi

Zanechte nám na sebe kontakt a my se s vám ozveme
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.